Acest documentar îți va arăta cum poți contribui la oprirea încălzirii globale

de: Andrada Bonea
04 11. 2016

Statisticile și graficile legate de temperaturile din ce în ce mai mari sunt îngrijorătoare. Una dintre cele mai mari probleme ar fi faptul că ne e la îndemână să ne imaginăm că responsabilitatea ameliorării situației cade doar pe umerii oamenilor de știință.

O altă problemă ar fi faptul că nu înțelegem precis care sunt consecințele asupra noastră. În afară de documentarul „Before the flood”, pe care încă îl mai puteți vedea gratuit, cei de la National Geographic vor avea luna aceasta, pe 30 octombrie, premiera celui de-al doilea sezon din seria „Years of Living Dangerously”.

Show-ul prezintă partea emoțională și dramatică pe care o are încălzirea globală asupra întregii planete. Precum în cazul „Before the flood”, cei de la National Geographic au recrutat personalități, pentru a asigura o vizibilitate mai mare. Printre ei se numără Jack Black, Ty Burrell, James Cameron, Thomas Friedman, Joshua Jackson, David Letterman, Aasif Mandvi, Arnold Schwarzenegger și Ian Somerhalder.

Documentarul ne va arăta că schimbările climatice nu implică doar topirea ghețarilor de care au nevoie urșii polari pentru a trăi, ci afectează inclusiv alimentele pe care le consumăm. Pentru realizarea producției, actorul Joshua Jackson a călătorit în Filipine pentru a explora ecosistemul marin, un habitat care contribuie la economia națională cu cel puțin un miliard de dolari, asigurând o sursă de hrană pentru milioane de suflete. Din păcate, din cauza poluării, pescuitului excesiv și schimbărilor climatice, acest ecosistem a fost afectat semnificativ, scrie IFL Science.

Jackson a stat de vorbă cu Sylvia Earle, biolog marin și explorator, iar aceasta i-a spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă oceanul planetar e ignoranța umană. Ceea ce contează cel mai mult sunt acțiunile combinate ale celor șapte miliarde de oameni de pe tot globul. Din păcate, prea puțini dintre noi conștientizează efectele pe care le poate avea orice mică acțiune.

Un alt mod prin care am putea contribui la îmbunătățirea acestei situații ar fi investirea în case eficiente din punct de vedere energetic. Nu doar că ar tăia din emisiile de carbon, dar ar avea un impact pozitiv și asupra portofelelor noastre. Să ne gândim doar că 61% din energia generată în America e irosită.

Într-un alt episod al seriei de documentare, modelul Gisele Bündchen merge în Brazilia. O problemă cu care se confruntă planeta e consumul excesiv de carne, iar brazilienii o amplifică, din cauza apetitului pentru carnea de vită. Ceea ce, probabil, puțin dintre noi știm, e că prepararea unui kilogram de carne de vită are ca efect emiterea echivalentului a 291,2 kilograme de dioxid de carbon, potrivit lui Andrew Steer, CEO al World Resources Institute.